Geschiedenis van Die Reifholzkapelle

"Die Reifholzkapelle" uit Boven-Leeuwen is in 1972 opgericht door een 9-tal enthousiaste muzikanten. Egerländermuziek was het genre waarvoor werd gekozen. Het wereldberoemde orkest van Ernst Mosch met zijn Original Egerländermusikanten was voor de muzikanten het grote voorbeeld en een bron van inspiratie. Met geleende instrumenten van de plaatselijke fanfare werden na een aantal repetities als snel de eerste succesvolle concerten in de regio verzorgd.

Die Reifholzkapelle in de beginperiodeNa de aanschaf van kostuums en instrumentarium was het deelnemen aan concoursen de volgende stap in het nog jonge bestaan van deze vereniging. Hierbij werden zeer goede resultaten behaald (1e prijzen tijdens concoursen in o.a. Almelo, Huissen, Berg en Dal en éénmaal Nederlands Kampioen in de Bergklasse). Ook werd er in 1999 met succes deelgenomen aan een concours in Muntendam. Hier werd een eerste prijs met lof van de jury behaald. Als eerste orkest in Nederland promoveerde de kapel naar de supertopklasse!

De reputatie snelde voort en er kwamen dan ook steeds meer invitaties vanuit het gehele land. Het Egerländer-repertoire werd uitgebreid met Beierse muziek en sinds enkele jaren ook met Tsjechische muziek.

Door "Die Reifholzkapelle" worden ook regelmatig optredens in het buitenland verzorgd. Zeer bekend in de regio en ver daarbuiten zijn de "kerstconcerten" welke jaarlijks in december door de kapel gegeven worden.

Het aantal muzikanten is inmiddels uitgegroeid tot 22 personen, inclusief een zangeres en een zanger. Dit vocale duo werd toegevoegd om het kwaliteitsniveau te verhogen.